06 - 02 - 2023

Bosanski vatrogasci

Početkom 2013 godine, u jednom od kvartova Majamija održalo se takmičenje vatrogasaca. Iz svake države došle su najbolje ekipe. Pravilo je bilo da se gašenje požara vrši istim sistemom na koji se radi u svojoj državi. Nagradni fond je bio 100 000$.  Gasili su vatru na prvom spratu, pa su morali naći način kako da dođu do njega.

-Prvi su bili Ameri
Došli su sa novim i dobro opremljenim vozilima i sa još boljim zaštitama na sebi. Dok su razmotali crijeva i popeli se na sprat i lokalizovali požar,  trebalo im je malo više od pola sata.

-Slijedeći su bili rusi
Isto tako sa vrhunskom opremom. Na sprat su se popeli ljestvama te lokalizovali požar u roku od 17 minuta.

- Poslije nekoliko sličnih ekipa na red su došli bosanci
Najednom se začu neka buka. Tražeći pogledom odakle buka dolazi, ugledali su crvenog FAP-a 13-ku kako ide prema objektu. Nije usporavao nikako. Udario je u podnožje zgrade i vatrogasci od sile udara su sa FAP-a izletjeli na sprat koji su trebali gasiti. Budući da nisu imali crijevo za vodu, gasili su jaknama koje su imali na sebi. Sve u svemu požar je lokalizovan za 7 minuta i proglašeni su kao najbolja ekipa.
 Jedan od guvernera SAD-a je bio zapanjen njihovim sistemom gašenja požara i uručio im nagradu od 100 000$ i pitao komandira gdje će utrošiti toliki novac, a on mu odgovori:
 - Ma prvo ću FAP-u napravit kočnice, jes vidio što nas jebe!

loading...